Kde si sa mi ukrývala Cassandra Clare-ová?

Zdravím vás drahí moji...

Hanbím sa. Už v úvodných, strohých informáciach, o našich maličkostiach, je čiernou na bielom (v tomto prípade modrou na bielom !), fakt, že milujeme knihy. A článok k ním sa zatiaľ nedostavil. Hlboko sa ospravedlňujem. Ku knihám som sa v poslednom čase, žiaľ, vlastným pričinením, otočila chrbtom. Možno aj preto, vám teraz, s patričnou pýchou, predstavujem spisovateľku, ktorá sa mi nejakým zázrakom až donedávna vyhýbala, aby ma mohla z ničoho nič doraziť svojou šialene dobrou sériou a závideniahodným talentom! Judith Rumeltová známa svojím pseudonymom ako Cassandra Clare.

24. Júl 1973, Teherán, Irán, americká spisovateľka
K autorkinym strhujúcim dielam som sa prebojovala skrz film, paradoxne (aspoň pre mňa). Zabíjala som nudu a moju neutíchajúcu posadnutosť po nadprirodzene, keď som narazila na film s lákavým názvom Mortal Instruments : Mesto z kostí. Bum! A bolo to tu. Strhlo ma to do nezastaviteľného víru tieňolovcov, až som zatúžila byť jedným z nich. (Som fanatik, nevedeli ste o tom?) Neviem ako je to u vás, ale ja preferujem antiutopickú, fantastickú literatúru YA. Prepadnúť sa do úplne iných svetov a realitu všedného života zahodiť za hlavu mi príde oslobodzujúce. Séria Nástroje smrteľníkov ponúka práve ten luxus.

...New York. Sympatická hlavná hrdinka, s roztomilým menom Clary, žije obyčajným životom 16 ročného dievčaťa. Na párty v klube, uvidí zdanlivú vraždu modrovlasého chlapca, spáchanú tromi potetovanými tínedžermi. To by však nebolo až také desivé. Sme predsa v New York City(!) a Clary má svojho najlepšieho kamaráta Simona, ktorý medzi tým išiel pre miestnu ochranku. Naozaj mätúca, je až skutočnosť, že keď sa dvere otvoria a Clary v nich s úľavou zbadá Simona spolu s vyhadzovačom oni uvidia ju. Len ju. Troch vyškerených tieňolovcov, zhodou šialených, pre Clary nepochopiteľných okolností už bez stôp po zavražďenom chlapcovi, nevidia! A touto udalosťou vás kniha naprosto pohltí...

*Zmienka o božskom, arogantnom, dokonalo sebeckom lovcovi tieňov, menom Jace, taktiež nie je na zahodenie. Najmä, keď má hlášky, ktoré miestami skutočne stoja za to. : "Tieňolovci: Vyzeráme v čiernom lepšie ako vdovy našich nepriateľov, od roku 1234."  Jedna z mojich obľúbených. 

Bojím sa prezrádzať viac aby som vás, nedajbože, o niečo neukrátila. Neodpustím si však zmienku, že informácie na konci prvého dielu z fantastickej, šesťdielnej série, vám vyrazia dych. Kniha je plná nadprirodzených bytostí, či sa už jedná o démonov, víly, polovičných démonov vlkodlakov, upírov, čarodejov a mojich obľúbených nefilim. Nechýbajú ani staré známe v podaní zrady, manipulácie, lásky, neopätovanej lásky, nenávisti, rivality, nespútanej zmesi emócií a dojmov. Svet zakrytý ilúziou, v ktorom sme my, len obyčajnými civilmi, bez Zraku a krvi lovcov tieňov. 

Knihy nám ukazujú iné dimenzie, dajú nám možnosť prežiť kvantum životov, byť tými kými chceme byť a v skutočnosti na to nemáme dosť guráže. Milujem ich! Knihy, a čítanie samotné, je mojou neodlúčiteľnou súčasťou. Môj démon, ktorý mi kradne spánok a myšlienky, niekedy dokonca aj rozum. 

Táto, mne nesmierne sympatická osôbka, mi nabúrala naprosto všednú realitu. Prvé tri knihy mám v mojom noťásku, pretože na Martinuse sú vypredané (!), a ja som nevydržala ďalej čakať. Tieto dni na ňom doslova visím. Judith či už Cassandra  má, sakra veľký talent. Do vienka dostala dar písania, a môže sa bez rozpakov nazývať Spisovateľkou.


K.

2 komentáre:

  1. Súhlasím s tebou, aj keď v dnešnej dobe už viacerí tvrdia opak. Séria Shadowhunters je však podľa mňa dokonalá! A nehanbím sa za toto prehlásenie!
    Aj ja milujem fantasy knihy, možno viac ako postapokalypsu. :)) Celé moje detstvo sa tiahne s podobnými príbehmi, začnúc naivným Twilightom a končiac napríklad Divergenciou. K Mestu kostí som sa dostala už veľmi dávno, ešte k vtedajšej českej verzii. TÁ bola perfektná. Slovenská ma, ako vždy, sklamala svojím "awesome" prekladom, ale i tak mám doma na poličke akurát tie slovenské tri diely. ^.~
    Priznávam sa, že zatiaľ som prečítala len prvú knihu a dvojku do polovice, pretože na čítanie naozaj nemám čas. A pretože to jednak čítam v angličtine, čo Slováka už samo o sebe odpudzuje. Niekedy. :) Ale chystám sa ju prečítať, mám naštudovaný dej z wikipédii už rok, pretože akonáhle som dočítala jednotku a VIDELA TEN KONIEC, musela som sa uistiť, že to bude LOŽ! Asi ma chápeš... :))

    Nakoniec by som ti aj doporučila Cassandrinu ďalšiu knihu, taktiež so Shadowhunters - Mechanický anjel, princ... Vyzerá to byť tiež dobrá séria príbehu! ;) Keď budem mať čas, chystám sa aj na ňu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásně jsem si díky tobě rozšířila obzory. Chci, aby mi informace na konci prvního dílu vyrazila dech - jdu do toho! ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for typing decent comments. Have a lovely day !