Slovakia; Morské oko

menšie pózovanie pre brata napravo a príjazdová cesta ku jazeru naľavo; rozprávkový svet ;-)
Ahoj, ako som si prednedávnom užasnuto uvedomila, tento rok som precestovala veľa mojich vysnených miest. (Úprimne ma to prekvapilo.) Jedno z nich, z miest z môjho zoznamu, bolo práve jazero v horách neďaleko Zemplínskej Šíravy s názvom "Morské oko".

Hĺbka jazera, vytvoreného sopečnou činnosťou, kedysi presahovala 70 m. Dnes je jeho hĺbka, 26 m, značne menšia ale stále pozoruhodná.
K prírodnej rezervácií ukrytej v harmónií hôr a lesov vedie slušná cesta cez Remetské Hámre zakončená plateným parkoviskom pre turistov. Od parkoviska je to necelých desať minút chôdze než vás nadchne pohľad na umelecké dielo Slečny Prírody.


Reflektory zo slnečného svetla pohládzali pestrofarebnú hladinu, hýriacu odtieňmi zelenej, tyrkysovej a jemne fialovej. Vo vode sa to len hemžilo rozmanitými druhmi rýb, hrajúcich neutíchajúcu naháňačku v 14ha jazere (podľa pani Wikipédie). Je naše tretie najväčšie prírodné jazero.

Okolo celého jazera viedol náučný chodník popretkávaný lavičkami a malými priehradami. Pohľad bol ohromujúci.
Na miestach ako je toto, čas jednoducho nehrá žiadnu rolu, poslušne počká na parkovisku a dopraje nám regeneračný zážitok mimo reality. Svet pomimo rezerváciu stráca vážnosť. Existuje vôbec? Opantaná atmosférou som nad tým zapochybovala.


Len si sem sadnúť kochať sa pohľadom, odovzdať sa myšlienkám alebo maľovať. Cítite sa spätý s prírodou, v náručí matky Zeme.
Kaštieľ "Kaštielik" pôvodne patriaci grófke Széchenyi , ktorej dcéra sa pri Morskom oku, vtedajšom Vihorlatskom jazere, liečila. Názov, pravdepodobne, dostal vďaka svojej skromnej rozlohe viac pripomínajúc chatu ako kaštieľ. Dnes sa normálne prenajíma nadšeným turistom a pôsobí v celku útulne s nádychom tajomnej historickosti. 
Časť náučného chodníku, lemovaná mohutnými stromami a dominantne vyčnievajúcimi koreňmi.
Slovensko možno ešte nepatrí do starého železa, našu pýchu by sme len mohli viac prezentovať. Príroda u nás bezpochyby (!) stojí za to. Pohladí dušu aj najzarytejšieho mešťana, túžiaceho úprimne si oddýchnuť od zabehnutého uponáhľaného kolobehu. Náruč matky Prírody je vždy pripravená utešiť nás. Neveríte?

Follow on BloglovinInstagram
K.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Thank you for typing decent comments. Have a lovely day !