The Perks of Being Wallflower

Môj starý otec hovorieva, že dobrý film vás donúti premýšľať. Doplním to: "Dobrý film vás donúti premýšľať a niečo vo vás zanechá." Mňa tento donútil napísať článok.


Ako to, že ľudia sa všeobecne zameriavajú na svoje plytké problémy ? Nafukujú ich a všetkým okolo pripomínajú, ako veľa musia znášať. Tí najtichší... boom ! Všímam si ich a považujem ich za najsilnejšie osoby tohto sveta. Za inšpiráciu. Mnohokrát tí, ktorí nepotrebujú svoje problémy rozoberať, nosia so sebou najväčšiu záťaž. Teraz sa stránim vysvetľovania "je lepšie sa zdôveriť", premýšľam skôr nad silou, ktorú pre mňa tí ľudia predstavujú. Sú to umelci životného diela. Nechcem, aby to pôsobilo šialene, keď napíšem, že bolesť v ich dušiach môže byť inšpirujúca, no je to tak. Lebo z nej vznikajú najobdivuhodnejšie diela. 
A čo láska ? Vyzerajú tak zanedbalo, keď príde na túto tému. Tak sami. Pri nich to však nie je povrchný cit, ktorý presadila táto spoločnosť. Ide o niečo skutočné, o niečo čo ich má prebudiť. Irónia však je, že si vyberáme k tomu tie najhoršie príklady. "Akceptujeme lásku, ktorú si zaslúžime." (We accept the love, we think we deserve.) Prečo sa tak podceňujeme ? Prečo sa Charlie, Sam, Patrick tak podceňovali ? A prečo to nevideli ?

The Perks of Being Wallflower. Aké pôžitky to prináša, byť výnimočným ? The truth is that everyone is a wallflower. Áno, každý jeden. Everyone has their own issues which they struggle with. Už nejde o veľkosť. Ide o akceptovanie jeden druhého. Pochopenie, že nikto nie je dokonalý a že potrebujeme oporu, svojich geniálnych priateľov. A nemusíme ich vidieť, naši priatelia nemusia ani hmotne existovať. Ale sú tam.
Je ťažké postaviť sa na nohy, ak máte z detstva takú traumu ako Charlie. Ale keď to dokázal on, prečo nie my ? Nepíšte, že je to len film. Bol to film viac ako reálnejší. S dobrým koncom.

Charlie miluje svet kníh a písania. Týmto si ma získal hneď v prvých minútach jeho príbehu. Sam je nespútaná a voľná. Patrick ? Naňho ani nenájdem slová. Ale Ezra Miller sa po stvárnení tohto charakteru u mňa vyšplhal do rebríčka najlepších hercov.

Neviem vás donútiť, aby ste si tento film pozreli a ani to nie je v mojom záujme. Len som vám chcela povedať, že tých 100 minút mi opäť pripomenulo, že sa netreba báť začať odznova a treba byť otvorený zmene. Šialených chvíľ je v živote dosť, ale to ho ozvláštňuje.

And I swear, the moment you'll watch The Perks of Being Wallflower, you feel infinite.

4 komentáre:

  1. Vyzerá to vážne zaujímavo. :) Dúfam že sa k tomu dostanem. Mimochodom, krásny nový rok drahá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oh. My. God. 'Faith', dostala si ma. :)
    Začnem tým, mňa knižná predloha tohto filmu rozplakala. Film ma potom až tak nechytil, aj keď tam nebol zvyčajný zásadný problém: do filmu sa toho toľko nezmestí.
    4 mesiace som každý týždeň chodila na tvoj blog faithlove a vždy sklamane odišla, že nič nepribudlo a teraz, keď som išla pridať Di komentár a videla tam koment od Faith klikla som na web a potom pozrela tvoj profil. A vieš čo som zistila? Že sa poznáme :) naozaj :) zo spevu... So ridiculous! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vieš, že som už vážne dlho rozmýšľala či si to ty ? Well, toto len dokazuje aký je v skutočnosti svet malý :)

      Odstrániť
  3. Miluju ten film. Viděla jsem ho už třikrát a vždy mě rozpláče a naplní zvláštní nadějí. A naděje je potřeba každým dnem víc a víc.

    OdpovedaťOdstrániť

Thank you for typing decent comments. Have a lovely day !